Saturday, November 13, 2010

MENCARI IDEA..!..

Urmm.....Aq dh dpt idea nk p0st gp0w arini..Aq adew t'jumpa satu artikel ketika aq surf internet...

KETIKA MUNCULNYA DAJJAL


Diriwayatkan oleh Ahmad yang diterima dari Asma binti Yazid Al-Ansariah, berkata ” Pada suatu hari rasulullah datang ke rumahku. Beliau menceritakan masalah dajjal dengan sabdanya ”Tiga tahun menjelang kedatangan dajjal terjadi kekeringan. Pada tahun pertama menjelang kedatangan dajjal langit menahan sepertiga air hujannya dan bumi menahan sepertiga tumbuhannya. Pada tahun kedua langit menahan dua pertiga hujannya sedangkan bumi menahan dua pertiga tumbuhannya. Pada tahun ketiga langit menahan semua hujannya dan bumi menahan kesemua tumbuhannya”.


Maksudnya sepanjang tahun tersebut tidak pernah turun hujan menyebabkan dunia kering kerontang dan manusia dalam kelaparan, kehausan, banyak jenis penyakit dan berbagai malapetaka. Ketika itu muncullah dajjal dengan ramai penyokongnya, banyak pengawalnya penuh kehebatan dan kelebihan. Semua ini adalah untuk menguji keimanan manusia. ”Sesungguhnya diantara kehebatan dajjal itu, dia mendatangi orang arab dan berkata kepadanya: ”kalau aku sanggup menghidupkan untamu yang sudah mati itu, apakah engkau percaya aku sebagai tuhanmu ?” Orang arab itu menjawab :” Tentu. ”Maka syaitan pun mengambarkan seolah-olah untanya hidup semula. Sabda Rasulullah lagi :” Kemudian dajjal itu mendatangi orang yang sudah mati ayahnya dan berkata kepadanya :”Kalau aku sanggup menghidupkan ayahmu yang sudah mati itu, apakah engkau mengaku aku sebgai tuhanmu ?” Orang arab itu menjawab ”Tentu.” Maka syaitan pun datang menyerupai ayahnya.


Rasulullah bersabda :” Seandainya dajjal itu datang pada waktu aku masih hidup, maka Allah-lah yang aku harapkan untuk memelihara orang-orang mukmin.”
Mendengar yang demikian Asma berkata :”
Ya Rasulullah, kami sudah tentu tidak sanggup menghadapi ujian seperti itu, bagaimana pula dengan orang-orang mukmin ketika itu nanti ?

Rasulullah menjawab : Memadailah bagi mereka apa yang dilakukan oleh penduduk, yakni bertasbih dan mensucikan Allah.”


Dari manakah Dajjal akan muncul? menurut salah satu riwayat Rasulullah SAW bersabda kepada kami (para sahabat), Dajjal akan keluar dari bumi ini
dibagian timur bernama Khurasan (Jamiu at Tirmidzi)
. Khurasan sekarang masuk wilayah India bagian selatan, tetapi ada juga yang mengatakan Khurasan yang dimaksud adalah wilayah Iran. Abu Hurayrah meriwayatkan bahwa Nabi SAW bersabda: Hari Kiamat tidak akan datang hingga 30 Dajal (pendusta) muncul,
mereka semua berdusta tentang Allah dan Rasul-Nya
.”.....*Stakat nihs dlu lahs....esk, klu aq adew masa aq sambung balik...

No comments:

Post a Comment

 
Semua yang ada di dalam blog ini hak milik sepenuhnya Lovers Yours